Caroline Springs Library | | IDEA 2020

Caroline Springs Library

Suters Prior Cheney

What is the ‘big (IDEA)’ behind this project?
The Caroline Springs Library was inspired by the local geological columnar basalt formations, including the tesselated pre-cast concrete moulds and hexagons of stepped concrete columns. A stylised figuration framing the horizon of the building as an alpolic edge represents a geological layer of unconformity, which is further articulated by a soffit and canopy to the exterior of the building. The internal clerestory breaks the layer of unconformity. A clear internal plan accommodates large volumes of people, and an internal street links either end of the library.

more images

spc_carolinesprings_high_cmyk_01.jpgspc_carolinesprings_high_cmyk_09.jpg

Design Practice: Suters Prior Cheney
Location: Melbourne, Victoria